BBQ oldalas pirított burgonyával és friss salátával

A barbecue, röviden BBQ, az egyik legjobb nyári dolog, amit a kertben lehet végezni. Ma már nem csak Amerikában, hanem az egész világon hódít. Az egyszerre édeskés, savanykás, füstös húsért mindenki odalesz. Mutatok egy receptet, amivel nem csak a szabadban, de a konyhában is arathatunk!

Hozzávalók 4 főre:

  • 1,5 kg sertésoldalas
  • 1 fej fogkhagyma
  • 3 db vöröshagyma
  • pár szál rozmaring és oregánó (vagy morzsolt,szárított 1-1 teáskanálnyi)
  • 0,4 kg ketchup
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • pár csepp Tabasco
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • feketebors
  • 1 kg bébi burgonya
  • 0,2 kg koktélparadicsom
  • 1-2 db bármilyen friss saláta (jelen esetben 2 db szívsaláta)
  • sötét balzsamecet
  • 1 dl napraforgóolaj vagy 4 ek. sertészsír.

A húst daraboljuk fel a csíkok mentén akkora szeletekre, hogy kényelmesen tudjuk sütni. Mossuk meg alaposan, hogy véletlenül se maradjanak rajta csontszilánkok. Az oldalast tegyük kevés zsiradékkal kikent tepsibe, szórjuk meg sóval, borssal, tegyünk közzé pár gerezd fokhagymát és egy fej vöröshagymát összeaprítva, öntsünk alá kevés vizet. A biztos ízhatásért, szoktam közzé tenni még egy kis zöld fűszert, ami épp található frissen, vagy szárítva a szekrényben (rozmaring, kakukkfű, oregánó). Fóliázzuk le jó szorosan, és 160 fokon süssük körülbelül másfél-két órán át.  Akkor jó, ha a hús már majdnem leválik a csontról. Az igazi BBQ oldalas olyan puha, hogy szinte szétolvad a szádban.

Amíg a hús sül a sütőben, azalatt a köretet és a mázat is bőven van időnk elkészíteni.

Mossuk meg alaposan a bébiburgonyákat. Egy tepsibe halmozzuk. Vágjunk közzé pár gerezd fokhagymát, vöröshagymát. ( Ha valaki nem szereti a hagymát, el lehet hagyni a köretből. Így is ízletes lesz az összhatás ).   Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, egy csipet fűszerpaprikával megszórjuk. Csorgassuk meg egy kis napraforgóolajjal, vagy osszunk el rajta egy evőkanál zsírt. Betehetjük a sütőbe az oldalas mellé sülni. Körülbelül fél óra elég neki.

Amíg sül az oldalas és a burgonya, elkészítjük a BBQ mártást/mázat. Ezt készen is lehet venni, de eddig akármelyiket kóstoltam, sose ízlett annyira, mint amit saját magam készítettem.

Keverjünk a ketchuphoz mézet, egy csipet sót, borsot, Worcestershire szószt, Tabascot, ha valaki szeretné, hogy kicsit pikánsabb legyen, szójaszószt és reszeljünk bele 2-3 gerezd fokhagymát. Fel lehet dobni még egy kis narancs héjával és levével is, ha épp van otthon, de elhagyható.

Közbe megpuhult az oldalas, megsült a burgonya. Egy ecset segítségével, jó vastagon, kenjük meg az oldalasokat a BBQ mártással, majd a sütő hőmérsékletét vegyük fel 200 fokra.

Tegyük vissza az oldalasokat sülni körülbelül 10-15 percre, amíg a mártás szépen rápirul. Ez ízlésfüggő, ki mennyire szereti ráégetve a szószt. Gyönyörű, barnásan csillogó, első ránézésre kicsit égettnek tűnő, ám semmiképp sem megégett kérget kell, hogy kapj a húson. Ez az igazi barbecue oldalas!

Ez egy grill hús, bármi amit grill húshoz adnál illik hozzá, de magában is tökéletes. Természetesen ne felejts el egy jó adag barbecue szószt is mellétenni!

Ha megmarad, akkor sem kell aggódni. Hűtőben jó néhány napig eláll, és akár hidegen is finom.

Jó étvágyat hozzá! 😀

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?