Teljes kiőrlésű, sokmagvas kenyér.

Ha eddig valaki nem sütött még soha házi kenyeret otthon, talán most kedvet kap hozzá. Nem csak a lakást belengő ínycsikladó friss illata, hanem a fantasztikus íze és állaga is csodálatos. Sokan úgy gondolják, hogy a kenyérsütés rendkívül időigényes dolog, valójában a tényleges munka – a tészta bedagasztása és formázása – nem több fél óránál. Aztán már a kenyér társaság nélkül is megkel, és a sütőben is jól bírja a magányt. Addig mi nyugodtan foglalkozhatunk mással.

Hozzávaló 2 cipóhoz:

  • 0,5 kg kenyérliszt
  • 0,5 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 40 g élesztő
  • 6-7 dl langyos víz
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 15 dkg apró magkeverék ( lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag )

Az egészséges táplálkozás hívei a teljes kiőrlésű lisztet részesítik előnyben. Ide tartozik a grahamliszt, a rozsliszt, a durumliszt és az egyik legegészségesebb fajta, a tönkölybúza-liszt. Az ezekből készült kenyér textúrája tömörebb, színe sötétebb. A nagyobb bevásárlóközpontokban többféle kenyérliszt keverékkel is találkozhatunk – többféle maggal, különleges lisztfajtából készülttel. A legtöbb már tartalmazza az élesztőt is, ezt mindig nézzük meg, mert ha dupla adag élesztővel készül a kenyér, túlkel, összeesik. Bármilyen lisztet is választunk, dagasztás előtt szitáljuk át. Egyrészt a liszt megtisztul, valamint szerkezete lazább lesz. Itt én most kenyérlisztet és teljes kiőrlésű búzalisztet használtam fele-fele arányban. Hozzákevertem a magkeverék 3/4-t.

A kenyér másik fontos hozzávalója az élesztő vagy a kovász, amitől szép nagyra kel, levegős, foszlós lesz. A magyar, friss élesztő híresen jó minőségű, így hacsak nem kenyérsütő gépben sütünk, akkor mindenképpen ezt részesítsük előnyben. Az élesztőt mindig egy kevés cukorral lekevert langyos folyadékban – vízben vagy tejben futtassuk fel. Az élesztő igényli a meleget, de vigyázzunk arra, hogy 40 C foknál ne legyen melegebb a folyadék,  mert ennél magasabb hőmérsékleten felül az élesztőgombák elpusztulnak. Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a liszthez. Ehhez a mennyiségű liszthez, (kipróbáltam), majdnem 7 dl langyos vizet adtam, azzal a vízzel együtt amiben az élesztőt futtattam. Adjunk hozzá még egy evőkanálnyi sót is. A sótlan kenyérnél nincs rosszabb szerintem.

Régen természetesen kézzel dagasztották a kenyeret,  most is megtehetjük, bár ez tényleg kissé időigényes folyamat. A legegyszerűbb módszer, ha elektromos mixert használunk, dagasztókarral. Én kézzel dagasztottam. Valamivel fárasztóbb és tovább tart, de szeretem csinálni. Olyan élményt nyújt, ami által még büszkébb lehetek a végeredményre.

A tészta akkor jó, amikor homogén lesz az állaga, és dagasztás közben elválik már az edény falától, és kisebb hólyagok keletkeznek rajta. Kerestem 2 öblösebb, kisebb keverőtálat, amit jól kiliszteztem. A tésztát kétfelé osztottam és gömbölyűre formáztam, meghempergettem a maradék magvakban, amit egy kevés liszttel elegyítettem előtte. Majd belehelyeztem a jól kilisztezett edényekbe.

A cipókat letakartam egy konyharuhával és félretettem kelni. A tészta akkor kelt meg, ha nagyjából kétszeresére dagadt, ez legtöbbször 45-60 percet igényel, de ha kellemesen meleg van neki, akkor lehet valamivel hamarabb is jó.

Azért kellett jól kilisztezni az edényeket, mert ha kellően megkelt, egy sütőpappírral kibélelt tepsire borítjuk és így nem ragad bele,hanem könnyen kifordul. Ha akarjuk a tetejét bevagdossuk kicsit, tetszőleges mintájúra, de nem muszáj.

A tésztát 180 fokos, előmelegített sütőben, körülbelül 40-45 percig süssük. Ez idő alatt szép aranybarna kéreg keletkezik a tetején. Vegyük ki a sütőből, spricceljük meg a tetejét egy kis vízzel és letakarva hagyjuk kihűlni.

A frissen sült kenyér illatát semmi sem tudja fölülmúlni. Íze fenséges, egy kis vajjal megkenve le is tesztelhetjük. Napokig eláll, de szerintem annyira fog ízleni, hogy hamar hűlt helye lesz, és készülhet is a következő.

Fogyasszátok egészséggel!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?