Egy finom, friss, könnyed görög saláta, főételként vagy köretként, már önmagában is remek ínyencség ebédre vagy vacsorára. A görögök által fogyasztott salátának nem “görög saláta” a neve, de mi igazából így tudjuk beazonosítani magunknak ezt a csodás salátát. Eredetileg a Horiatiki névre hallgatott, aminek a szó szerinti magyar fordítása falusi- vagy parasztsaláta. Valójában a görög saláta a szegény emberek salátája volt Görögországban, melybe minden zöldség belekerült, amit otthon megtaláltak: paprika, uborka, hagyma. A fetasajt és olívabogyó csak később vált elengedhetetlen összetevőjévé a görög salátának.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 pár csirkemell
- 0,3 kg paradicsom
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb lila hagyma
- 1 db kígyóuborka
- 1 db paprika
- 2 db citrom
- 0,1 kg olívabogyó
- 0,2 kg fetasajt
- 0,5 dl olívaolaj
- pár csepp fehér balzsamecet
- friss vagy szárított oregánó
- só
- bors
A legelső dolgunk, hogy a csirkemellet pácoljuk be. Csorgassuk rá a citrom levét, sózzuk és borsozzuk meg, majd hagyjuk állni fél órát.
Amíg a csirke pácolódik, tisztítsuk meg és kockázzuk fel az uborkát,paradicsomot, lila hagymát, paprikát.
A csirkemelleket egy kevés olajon süssük meg. Ha vastagon hagyjuk a melleket, igyekezzünk lassan lefedve sütni, hogy jól átsüljenek, vagy előbb pirítsuk körbe és tegyük be 200 fokos sütőbe 10 percre. Így zaftos marad a belseje.
Amint készre sültek a csirkemellek, bekeverhetjük a salátát. A kockázott zöldségeket csorgassuk meg olívaolajjal, egy pár csepp fehér balzsamecettel és szórjuk meg oregánóval és egy kevéske sóval, majd keverjük össze.
Kockázzuk össze a fetasajtot és szeleteljük össze a csirkemellet. A Salátát halmozzuk a tányérra, helyezzük a tetejére az olívabogyókat és a fetasajtot, valamint a szeletelt csirkemellet. csorgassuk még meg egy kevéske olívaolajjal és fogyaszthatjuk is.
A görög saláta egy igazi vitaminbomba és ha a görögökre gondolunk, akkor a közös lakomázás, könnyed, fesztelen hangulat, nagy hosszú asztalok tele kellemesen fűszerezett ételekkel, sok friss zöldséggel, gyümölccsel, halakkal és tenger gyümölcseivel jut eszünkbe. Görögországban az étkezés egy igazi közösségi esemény. Ezt a vitalitást, vidámságot idézheti fel bennünk a görög saláta is.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.