Sütőtökös créme brulée

A crème brûlée (magyarul “égetett krém”) egy klasszikus francia édesség, egy pofonegyszerű, mégis nagyszerű dolog. Lágy vaníliakrém, rajta roppanós karamellréteg. Nincs túlbonyolítva, mégis isteni finom! Világszerte évszázadok óta készítik mindenféle variációban, megunhatatlan örök klasszikus, amit variáltak már millióféle képpen. Mivel közeleg a November és sütőtökből sehol sincs hiány, így most egy sütőtökös változatát mutatom be.

Hozzávalók (10 adaghoz):

crème brûlée :

  • 16 db tojás sárgája
  • 0,75 l tej
  • 0,25 l tejszín
  • 0,12 kg cukor
  • 1 db. vaníliarúd

sütőtök püré:

  • 0,5 kg sütőtök
  • 1 db citrom vagy narancs
  • 1 csipet őrölt fahéj

cukormáz:

  • 0,15 kg kristálycukor

A recept alapjában véve marha egyszerű: egy tejszínes (és tejes), tojásos, vaníliás krémet kell készíteni. A tojássárgáját válasszuk szét a fehérjétől. Nekünk most csak a sárgájákra van szükségünk. A tojássárgájákat a tejjel, tejszínnel, cukorral és vaníliával alaposan keverjük össze. Majd tegyük félre egy negyed órára, hogy sütésnél ne legyen majd levegős, habos.

Amíg a krém pihen, addig készítsük el a sütőtököt. Tisztítsuk meg és kockázzuk össze a tököt. 200 fokos előmelegített sütőbe, egy sütőpappírral bélelt tepsin tegyük be sülni 12-15 percre.

A megsült sütőtököt, egy tálkába, egy kevéske őrölt fahéjjal és egy citrom, vagy narancs reszelt héjával keverjük össze.

A kapott sütőtök pürét egyengessük szét a sütőformák alján.

A keveréket a sütőtökös hőálló tálkákba töltjük és egy magas falú tepsibe állítjuk, a tepsit a tálkák falának a feléig felöntjük forró vízzel,  A formákat egyenletesen elosztva elhelyezzük a tepsiben.

Betesszük sülni kb. 55 percre a 120 C-ra előmelegített sütőbe. Addig süssük őket, míg pudingszerű nem lesz a créme brulée a formában. A sütés után hagyjuk őket kihűlni a vízben. Kihűlés után azonnal tálalhatjuk, vagy fóliázzuk le, és tegyük hűtőbe őket. A krémnek hidegnek kell lennie, a ropogós-kopogós teteje alatt.

A tetejére a ropogós karamellréteget általában karamellizáló  pisztollyal kivitelezik. A karamellizáló pisztoly nem alapfelszerelés minden háztartásban, de pár ezer forintos tétel (hipermarketekben, konyhafelszerelési boltokban már sok helyen kapható). Ha Esetleg mégse vesznek ilyet otthonra, vagy nem találnak sehol, akkor egy alternatívája annak, hogy mégis teljes legyen a desszertünk, az az, hogy egyszerűen karamellizálunk egy kis cukrot egy edényben.

Tegyünk egy edénybe  cukrot és forrósítsuk fel a tűzhelyen, egészen addig, amíg aranybarna nem lesz. Maradjunk mellette és vigyázzunk, nehogy megégjen. kevergessük folyamatosan. Ha kész a karamell, csorgassuk meg vele vékonyan a bruléeket.

Ezzel el is készült a mennyei créme brulée és garantáltan menők lesztek, ha ezzel a desszerttel kínáljátok a vendégeket.

A legeslegjobb pillanat a tetején lévő karamellréteg kiskanállal való megkopogtatása, majd a roppanós karamell réteg áttörése. Már csak ezért is érdemes kipróbálni ezt a szuper desszertet. 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

 

Vélemény, hozzászólás?