Grillezett kecskesajt gránátalmás salátával.

A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak. Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak. A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban, és remek rák elleni védelem is egyben, valamint megvéd a sejtek korai öregedésétől. Ez csak néhány számos előnye közül. A gránátalmának  laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a számos pozitív hatását. De mik is pontosan a gránátalma előnyei?

Hozzávalók 4 főre:

  • 400 g krémes kecskesajt
  • 200 g koktélparadicsom
  • 200-300 g ruccola és más friss zöld saláta
  • 1 db gránátalma
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. fehér balzsamecet
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1/2 tk. só
  • 1 csipet bors
  • 1 cs. snidling

A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A rostoknak köszönhetően javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak. Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket. A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: C-vitamin, K-vitamin. Megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani. Vitamintartalma révén gyorsítja a sebek gyógyulását, támogatja a növésben lévő szervezetet és a testi szövetek regenerációjában is segít. Nélkülözhetetlen az erős csontozat, porcok és fogazat kialakulásában. Bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak.

Mikor feltörünk egy gránátalmát, látni fogjuk, hogy apró vörös tokokkal van tele. Ezeket a golyócskákat maglepelnek hívjuk, és gyümölcslével veszik körül az apró magokat. A magvak természetesen elfogyaszthatók a tokokkal együtt. Megehetjük őket úgy, ahogy vannak, kifacsarhatjuk a gyümölcsöt, használhatunk gyümölcscentrifugát, vagy a héjától megtisztított gránátalmát össze is turmixolhatjuk. Nekünk most az egész magokra van szükségünk. Szedjük szét óvatosan, hogy ne roncsolódjanak. A paradicsomokat felezzük el. A salátát mossuk meg és a snidlinget vágjuk össze.

Keverjük ki az öntetet. A mézet, az olívaolajat, a fehér balzsamecetet egy kis sóval és borssal ízesítve keverjük jól össze. A salátához adjuk hozzá a koktélparadicsomot és az öntettel óvatosan keverjuk össze, hogy ne törjük nagyon a leveleket.

Erős ízű és jellegzetes karakterű, illatos sajtféle. Kecsketejből sokféle sajt készülhet, a friss sajtoktól a préseltekig. Gyakran kerül a kecskesajtokra fűszeres kéreg. Párás közegben hamar megromlik ezért érdemes csomagolás nélkül a hűtőben tartani. Tejallergiások is bátran fogyaszthatják.

Én lágyabb, krémes kecskesajtot vettem. Natúr penészes kérgűt és fűszeres ízűt.

Megforgatjuk a sajtszeleteket egy kis lisztben és forró serpenyőben  kisütjük. Nem kell alá olajat önteni, mert a sajt ereszt ki magából annyi zsiradékot, hogy az elég legyen. Pillanatok alatt elkészül, és vigyázzunk nehogy odaégjenek. Nekem majdnem sikerült 😀

Ha megpirult a kecskesajt, helyezzük a tányérra. Halmozzunk rá a salátából, úgy, hogy félig elfedje. Szórjuk meg alaposan a gránátalmával és ha van otthon egy kis snidlinggel is. Feldobja a tányért az is, ha megcsorgatjuk egy kis pontival (sűrű sötét balzsamecet) és ízletesebbé is teszi.

Fogyaszthatjuk is 😀

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?