A paszternák köretvariációk folytatása ez az étel. Íme egy tökéletes hús egy igazán ízletes körethez! Elsőre bonyolultnak tűnik, de igazából nagyon egyszerű elkészíteni. Mindenképp próbáljátok ki otthon. Érdemes megkóstolni mindenkinek. Ünnepekre, különleges alkalmakra, vagy csak úgy, tökéletes választás főfogásnak!
Hozzávalók 5 főre:
- 1,5 kg marhapofa, vagy marha lábszár
- 1 kg paszternák
- 1 fej pagoda karfiol (romanesco)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 15 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl vörösbor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál cukor
- só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 0,5 dl olívaolaj
- zöldfűszerek ( rozmaring, kakukkfű, oregánó )
A húst tisztítsuk meg a hártyáktól amennyire tudjuk. Ha nagyon nagy darabok, akkor felezzük el őket. Sózzuk meg és forgassuk lisztbe. Forró serpenyőbe egy kevés olajon, egy pár zöldfűszerrel közötte pirítsuk körbe a húsokat. A körbepirított húsokat szedjük át egy magasabb falú tepsibe.
Aprítsuk össze a vöröshagymát, a fokhagymát és a répákat. Nem kell tökéletesen, csak azért körülbelül egyforma nagyságúakra. A serpenyőbe, amiben lepirítottuk a húsokat, pirítsuk le a zöldségeket is egy kicsit. Majd öntsük hozzá a vörösbort. Egy kevéske sóval szórjuk meg majd az egészet öntsük a tepsi húsra.
Fedjük le alaposan a tepsit alufóliával és 150 fokos sütőben süssük 2 órán keresztül. Ezidő alatt a hús puha és omlós lesz. Ízletes a vörösbortól és a zöldségektől. Most bőven van időnk a köretet elkészíteni.
A paszternákot tisztítsuk meg és aprítsuk össze tetszőlegesen. Lényegtelen a formája, hisz püré lesz belőle. Csak legyenek körülbelül egyforma nagyságúak, hogy egyszerre főljenek meg a darabok. Egy edényben tegyük fel vízzel főni. adjunk hozzá pár csepp citromlevet és egy teáskanálnyi cukrot. Ezek segíteni fognak, hogy szép fehér maradjon a paszternák.
Amíg fő a paszternák, addig egy másik nagyobb edénybe tegyünk fel vizet főni egy csipet szódabikarbónával és egy teáskanálnyi sóval. Szedjük a romanescot apró rózsáira. (Ezt a zöldséget sokan nem ismerik. Egyre népszerűbb kezd lenni. Igazából az íze hasonló a karfioléhoz, aminek zöld kis csúcsos rózsái vannak. Nagyon mókás és egészséges.) A forrásba levő vízbe tegyük bele a pagoda karfiolt és 2 percig főzzük, majd szedjük át jeges vízbe. Tálalásig tegyük félre.
Közbe megfőtt a paszternák is. Forrón szűrjük le és a főzőlevét ne öntsük ki.
A paszternákot egy kevés vajjal és főzőlével turmixoljuk le. Nem kell hozzá sok főzőlé, éppen csak annyi, hogy a turmix jobban vigye. Adjunk hozzá egy kevéske sót és készen is van a köretünk másik fele is.
A 2 óra elteltével vegyük ki a húst a sütőből. Nézzük meg, hogy puha-e, és ha igen, akkor szedjük ki a zöldségez zaftból egy edénybe.
A zöldséges zaftot öntsük át egy lábosba és botmixerrel turmixoljuk le alaposan.
Szitán szűrjük le a mártást, hogy bársonyosan sima és csomómentes legyen. A vörösbortól és a zöldségektől nagyon ízletes lesz és a kevéske liszttől, amiben a hús volt forgatva, kellően sűrű is. Sőt, ha túl sűrűnek találjuk, egy kevéske vízzel hígíthatjuk is. Tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel.
Ha felforrt a mártás, el is készült. Mindenünk megvan az ételhez. Kész a hús, a köretek és a mártás is.
Aki összekóstolja majd ezt a 4 dolgot, nem győzi majd abbahagyni az evést. Igazán könnyed, mégis laktató, ízletes fogás. Ünnepekre, különleges alkalmakra főfogásnak ajánlom figyelmébe mindenkinek. Tuti siker!
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.