Diós és mákos-aszalt szilvás bejgli

bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.  Most megosztom veletek az én jól bevált egyik legegyszerűbb receptemet. 

Hozzávalók 2-2 kis bejglihez:

Tésztához:

  • 1,5dl tej
  • csipett só
  • 1 db tojássárgája
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő

Diótöltelék:

  • 20 dkg darált dióbél
  • 1 dl forró tej
  • 4 e.k. cukor
  • 1 e.k. liszt

Máktöltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 1 dl forró tej
  • 4 e.k. cukor
  • 1 e.k. liszt
  • 15 dkg aszalt szilva

A tejet langyosítsuk fel a cukorral. Morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Ez pár percet vesz igénybe.

Amíg az élesztő felfut, mérjük ki a többi hozzávalót, tegyük egy  keverőtálba.  Borítsuk hozzá a felfutott élesztőt és gyúrjuk alaposan össze.

Az összegyúrt tésztát osszuk el 4 fele.  Majd készítsük el a töltelékeket.

A mákos és a diós tölteléket ugyan úgy szoktam elkészíteni. Egy lábosba felforrósítjuk a tejet, hozzáadjuk a mákot vagy a diót, a cukrot és egy evőkanál lisztet. Lassú tűzön jól felforrósítjuk. Folyamatosan kavarjuk még pár percig a tűzhelyen, majd húzzuk félre.

A negyedelt tésztákat nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságú téglalapokra.

Elfelezzük a diótölteléket és a máktölteléket és egy- egy kinyújtott tésztára halmozzuk, majd egyenletesen elterítjük rajta. A mákos bejglibe szétszórtam még egy kis elfelezett aszalt szilvát. Sokkal finomabb lett tőle. Aki szereti, az nyugodtan szórjon a diósba mazsolát és szorosan feltekerjük.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a bejgliket. 15 percig pihentetjük, tojással megkenjük.

20 perc alatt 180 fokon megsütjük. Ha 2 nagy rudat készítenénk inkább belőle és nem 4 kisebbet, ahogyan én is tettem, akkor süssük 5 perccel tovább a bejgliket.

A bejgli egy igazi hungarikum. Most egy igazán egyszerű klasszikus diós és mákos receptet mutattam be. Remélem sokaknak sikert fog hozni az ünnepekre, ahogy nekem is.

Ha egy rendbontó formába szeretnénk megalkotni bejglinket, akkor íme egy ötlet hozzá. Ez egy mákvirág. A szorosan feltekert bejgli  végeit levágjuk, kört formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egyenletesen bevagdaljuk és a szirmokat kifordítjuk. 15 percig pihentetjük, tojással megkenjük, majd 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Mutatós és igen kívánatos.

Vélemény, hozzászólás?