Állítólag Washington mondta egyszer, hogy az Egyesült Államok címerét
nem sasnak, hanem pulykának kellene ékesíteni, mert az aztán tényleg amerikai
madár. Nos, nekünk nem kell mindjárt egy egész pulykával megkűzdenünk, ha
gesztenyés pecsenyét álmodunk az asztalra, elég a mellehúsa és egy kis darált pulykacomb is! És hogy könnyebb
legyen a dolgunk, már előző nap megsüthetjük, mert másnap újramelegíthetjük, sőt hidegen is pompás falat! Remek karácsonyi főétel is lehet.
Hozzávalók 4 főre:
Pulykarolád:
- 500 g pulykamell
- 500 g darált pulykahús
- 150 g hámozott egész sült gesztenye
- 500 g kenyér
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 1 csapott evőkanál só
- 1 tk. őrölt bors
- 2 ek. olaj
Fahéjas almamártás:
- 2 ek. kristálycukor
- 0,5 liter 100%-os almalé
- 0,5 l főzőtejszín
- 3 db egész fahéj
- 2 db alma
- 20 g vaj
- 20 g liszt
- 1 csipet só
- 1 ek citromlé
Hercegnőburgona:
- 1 kg burgonya
- 4 db tojás sárgája
- 1 csipet szerecsendió
- 1 tk. só
A kenyeret szélezzük le és áztassuk a belét vízbe. Ha kellően szétázott, vegyük ki a vízből és alaposan nyomkodjuk ki. A vöröshagymát aprítsuk apróra és süssük meg egy nagyon kevés olajon aranysárgára. A petrezselyemzöldet aprítsuk össze.
Adjuk hozzá a darált pulykahúshoz a kinyomkodott kenyérbelet, a pirított hagymát, a tojásokat, sót, borsot, apróra vágott petrezselyemzöldet. Gyúrjuk össze alaposan az egészet. Ha megvan, akkor keverjük hozzá a gesztenyéket a töltelékhez.
A pulykamellet nyissuk szét késsel, óvatosan, amennyire tudjuk és klopfoljuk ki maximum 0,5 cm vastagságúra.
Terítsünk az asztalra alufóliát és olajozzuk kicsit be. Majd helyezzük rá a kiklopfolt pulykamelleket, hogy fedjék egymást a széleik, egy téglalapot alkotva. Enyhén sózzuk és borsozzuk meg.
Helyezzük a közepére a tölteléket hosszanti irányban. Figyeljünk arra, hogy a gesztenyéből mindenhova egyenletesen jusson.
Az alufólia segítségével óvatosan tekerjük fel a pulykát, majd csomagoljuk bele. Az alufólia két végét jól tekerjük meg. Helyezzük a roládot egy tepsibe és öntsünk alá egy pohár vizet, hogy sütésnél ne égjen le. Tegyük a sütőbe, majd süssük 180 fokon 1,5 órát.
Amíg sül a pulykarolád, van időnk elkészíteni a fahéjas almamártást és a hercegnő burgonyát is.
Egy kis cukrot karamellizáljunk meg. Adjuk hozzá az almalevet és a tejszínt. óvatosan, nehogy a tejszín kicsapódjon. Ha túl forró, még a cukor, az almalé hozzáadása után, inkább húzzuk kicsit félre a tűzhelyről és pár perc eltelte után adjuk hozzá a tejszínt is. Tegyük bele az egész fahéjakat. forraljuk 10 percig. Amíg forr, azalatt hámozzuk meg az almákat és kockázzuk fel apróra. Adjuk hozzá az almakockákat. Amíg felforr, egy kis vajhoz gyúrjunk hozzá egy kis lisztet. ezt csipkedjük hozzá a mártáshoz és kézi habverő segítségével keverjük el benne. Szépen besűrűsödik majd tőle. Tegyünk bele egy csipet sót és egy kis citromlevet. Forraljuk pár percig, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre tálalásig.
A krumplikat hámozzuk meg. Kockázzuk fel és főzzük meg nagyon puhára enyhén sós vízben. Törjük össze, mintha burgonyapürét készítenénk. Adjuk hozzá a tojássárgákat és a szerecsendiót. Hagyjuk egy kicsit meghűlni, majd csillagcsöves habzsákból nyomjunk ki kis tornyokat egy sütőpappírral kibélelt tepsire.
200 fokos sütőben süssük körülbelül 12-15 percig, amíg elkezd aranysárga lenni. Ügyeljünk, nehogy megégjen.
Elkészült a husika, a köret és a mártás is. A húsról szedjük le az alufóliát és szeleteljük fel kb. 1,5 cm vastagságúra.
Adagonként is, de halmozva, ízlésesen az egészet is kitálalhatjuk. Kinek melyik a szimpatikusabb.
Ez egy csodálatos, könnyed, karácsonyi fogás, mely elsöprő sikert arat majd a családi összejöveteleken.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.