Mustáros karaj, tepsis édesburgonyával.

Az édesburgonya vagy batáta neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Száz gramm energiatartalma 117 kalória.

Elkészítési formája változatos: főzhetjük, süthetjük, piríthatjuk, pépesíthetjük. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik.  Fogyasszátok bátran. Isteni finom! 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéskaraj, csont nélkül
  • 1-1,5 kg édesburgonya
  • 3 db vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. mustár
  • 2 ek. dijoni mustár
  • 1-1,5 dl olívaolaj
  • bors
  • (kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld)

Imádom az olyan ételeket, amiket pik-pak csak befűszerezünk és a sütőben anélkül, hogy barmit is csinálnánk, készre is sülnek. Nem kell hozzá különösebb erőfeszítés, és mégis isteni finom fogást tudunk varázsolni az asztalra.

A karajt tisztítsuk meg a felesleges inas részektől. Ha nem akarjuk levágni róla, egy kicsit vagdossuk be, óvatosan, hogy a sütésnél ne húzza össze a húst. Sózzuk és borsozzuk meg alaposan, majd kenjük meg vastagon mustárral. (Nem muszáj dijoni mustárt is használni, de én nagyon szeretem és sokkal különlegesebb és ízletesebb lesz tőle az étel 🙂 Érdemes kipróbálni.) Csorgassuk meg alaposan olívaolajjal.

A húst, ha van időnk előző nap bepácolni, az az igazi. Alaposan bekenjük és éjszakára a hűtőbe tesszük.  Sütés előtt vágjunk alá pár gerezd fokhagymát és 2 fej vöröshagymát.  A olaj mellé, amivel megcsorgattuk a húst, öntsünk még alá 1 dl vizet is, majd süssük meg. 160 fokos sütőben körülbelül 1,5 órán át süssük. Néha nézzünk rá, és ha van időnk, locsoljuk meg egy kicsit a zaftjával a húst, nehogy megégjen a teteje.

Amíg sül a hús, azalatt van időnk bőven összevágni az édesburgonyákat. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is. Én nagyobb hasábokra vágtam őket, de tetszés szerint aprítható. Az a fontos, hogy hasonló nagyságú és vastagságú darabok legyenek, hogy egyenletesen süljön meg.

Vágjunk közzé,ha szeretnénk, egy fej vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát. A hagymák elhagyhatóak. Sózzuk, borsozzuk, csorgassuk meg egy kis olívaolajjal és szórjuk meg zöldfűszerekkel.

Vagy betesszük a hús mellé az utolsó fél órára és majdnem egyszerre készre sülnek, vagy 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük külön. Nagyobb hőfoknál jobban megpirul majd a batáta.  

Közbe megsült a karaj is. A zaftját ne öntsük ki semmiképp. Használjuk fel a húsra, hogy ne legyen száraz. Ha zaftosabb húsból szeretnénk készíteni ezt a fogást, akkor választhatunk a karaj helyett esetleg tarját is.

Várjunk pár percet a hús sütése után és tálalás előtt szeleteljük fel újnyi vastag szeletekre. Halmozzuk az édesburgonyát a tányérra, helyezzük rá a mustáros karajt és alaposan locsoljuk meg a mustáros zsűvel. Ha van otthon, szórjuk meg egy kis friss petrezselyemzölddel frissítés gyanánt és fogyasszuk egészséggel. Istenien harmonizál a savanykás, enyhén pikáns mustáros hús a fűszeres, édes batátával.

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?