Wellington bélszín párolt zöldségekkel

A Wellington bélszín egyesek szerint Waterloo hőséről, Wellington első hercegéről kapta a nevét, akinek ezt készítették el lakomaként, miután legyőzte seregével Napóleont. Bármi is legyen az igazság, de biztosan nem von le ennek a fantasztikus fogásnak az értékéből. A Wellington bélszín mára a világ szinte minden részén kedvelt karácsonyi fogássá vált. És nem csak azért kerül az ünnepi asztalra, mert rendkívül drága és nem egyszerű elkészíteni. De tényleg egy igazán fenséges, királyi ételről van szó, amit ha megfelelően készítesz el, akkor egészen a következő karácsonyig kellemes emlék marad.

Hozzávalók 4 főre:

  • 60-80 dkg marha bélszín
  • 2 ek. mustár
  • 10 dkg pármai sonka
  • 50 dkg gomba
  • 1 db tojás
  • 1 ek. liszt
  • 1 cs. leveles tészta
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db cukkini
  • egyéb zöldségek, tetszés szerint ( paprika, brokkoli, karfiol, spárga, burgonya, kelbimbó )
  • só, bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 5 dkg vaj

Wellington bélszín: hús előkészítése

Készítsd elő a húst. Ehhez tényleg csak bélszínt, és annak is csak a szebbik, vastagabb részét érdemes használni. Vágd le róla a hártyákat és a kilógó részeket, illetve a két végén vágd le úgy, hogy egy hengerszerű húsdarabot kapj. A bélszínt elkészíthetjük egészben is, de adagonként is megsüthetjük. Én most adagokra osztottam. A húst körülbelül 15 dkg adagokra vágjuk fel. Sózzuk és borsozzuk meg, majd közepes-erős lángon minden oldalát pirítsuk meg. Ez praktikusan azt jelenti, hogy 2-3 percig süssük  külön-külön minden oldalát. A végén szép, barna kérget kell hogy kapjunk a hús minden oldalán. Utána egy ételecset segítségével kenjük be minden oldalát mustárral.

Készítsük el a gombakérget. Reszeljük le a gombafejeket. A gomba lehet akár csiperke (én ebből készítettem), de használhatsz részben vagy egészben karakteresebb ízű erdei gombákat is. A serpenyőben forrósítsuk meg a hús megmaradt szaftját, és tegyük bele a reszelt gombát. Pirítsuk le, sózzuk, borsozzuk és keverjünk hozzá egy evőkanál lisztet, hogy a nedvességet, amit még kiereszt magából, felszívja. Akkor jó, ha pépszerű állagot kapunk, ami majdnem úgy formázható, mintha gyurma lenne. Ha kész, tegyük ki egy tálba és várjuk meg, amíg kihűl.

Most állítsd össze a Wellington bélszínt. Ezt nagyon könnyű megcsinálni. vonjuk be egyenletesen a gombapéppel a bélszíneket, majd tekerjük körbe a pármai sonkával.

A leveles tésztát kockázzuk fel akkorára, hogy betudjuk csomagolni vele a bélszíneket. Helyezzük rá a gombapépes, sonkás húst és hajtsuk rá a tésztát, mint egy ajándékot, mikor becsomagolunk.

Sütőlemezre tesszük úgy, hogy a tészta illesztés alul legyen, majd megkenjük kikevert egész tojással. Tegyük félre, amíg elkészítjük a köretet hozzá.

A Wellington bélszínhez párolt zöldségeket szoktam készíteni leginkább. Répa, cukkini, kelbimbó, brokkoli, karfiol,spárga, gomba, és még sok más zöldség alkalmas ehhez a csodálatos húshoz. A zöldségeket előkészítjük, megtisztítjuk. Forrásban levő, enyhén sós vízben leforrázzuk őket. Ha megfőttek, szedjük át őket jeges vízbe. Tálalás előtt egy serpenyőben egy kis olvasztott vajon megforgatjuk.

Szervírozás előtt 20 perccel süssük meg a bélszíneket. 210 fokos, előmelegített sütőben süssük 15 percig. Utána pihentessük pár percet. Azalatt amíg pihen a hús, összeforgatjuk és megmelegítjük a zöldségeket a serpenyőben. Tálalhatunk is. Ha jól dolgoztunk, kívül gyönyörű aranysárgára és ropogósra sült, belül pedig csodásan szaftos és rózsaszín bélszínt kaptunk. Egy éles késsel vágjuk félbe a húst. Halmozzuk a zöldségeket egy tányérra és helyezzük rá, egyfajta koronaként a Wellington bélszínt. 

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?