Zöldségleves

Mindig eljön az az időszak, amikor az ember szervezete eltelítődik, és nem vágyik semmi másra, csak valami könnyed, egyszerű, ízletes levesre. Különösen ünnepek után, amikor mindenki zsíros, cukros, nehéz ételeket fogyaszt szinte kipukkanásig.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • 2 db cukkini
  • 1 db karalábé
  • ( szívsaláta, kelbimbó, brokkoli, karalábé )
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • ( bazsalikom pestó, vagy friss bazsalikom )
  • só, bors
  • 2 ek. napraforgó olaj

Ez a leves pár lépésből gyorsan és könnyen elkészíthető.

Első dolgunk az, hogy aprítsunk össze minden zöldséget, amit a levesbe szeretnénk tenni. A hagymát vágjuk finomra, a répát, cukkinit, karalábét kockázzuk össze ( ha lehet nagyjából egyforma nagyságúra ). Ebbe a levesbe majdnem minden zöldséget felhasználhatunk, amit találunk. Az olaszoknál minestrone levesnek hívják és ahány ház, annyiféle módon készítik. Lehet bele salátát főzni, brokkolit, kelbimbót. Adhatunk még a végén hozzá parmezánt is.

Egy kevéske olajon pirítsuk le aranysárgára a finomra vágott hagymát. Vigyázzunk ne égjen meg, mert a levesben úszkáló, fekete hagymadarabok nem túl gusztusosak.

A zöldséget puhulásuk sorrendje szerint adjuk hozzá a lepirított hagymához. Először a répát, fehérrépát, karalábét. Pirítsuk egy pár percig a hagymával, amíg el kezd puhulni. Öntsünk hozzá egy kevéske vizet, nehogy leégjen. Majd adjuk hozzá a cukkinit, salátát és ha szeretnénk bele tenni karfiolt, brokkolirózsát, egy köteg petrezselyemzöldet (összekötve, hogy a végén könnyedén kiemelhessük belőle, hisz csak az íze miatt kell most nekünk). Sózzuk meg óvatosan, adjunk hozzá egy csipet őrölt fekete borsot, öntsük fel vízzel és forraljuk fel a levest. Ha felforrt a leves, adjunk hozzá egy kiskanálnyi bazsalikom pestót vagy egy kevés friss bazsalikomot összeaprítva. Ettől még frissebb, telítettebb lesz az íze a levesnek. 5 percig még forraljuk a levest és fogyaszthatjuk is. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e. Ha szükséges, még ízesítsük. Ez egy alap zöldségleves. Szaggathatunk még bele vajas galuskát, vagy reszelhetünk bele egy kis parmezán sajtot is. Akárhogy is fogyasszuk, nem fogjuk megbánni. Egészséges, ízletes, könnyű fogás!

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?