Időközönként előfordul, hogy az ember arra kényszerül, hogy az éléskamrában talált maradékból alkosson valami frappánsat. Épp megmaradt valami kis apróság és el kell használni, hogy ne menjen tönkre, vagy nem volt idő elmenni vásárolni. Ez a desszert is egy ilyen helyzet szüleménye és nagy sikernek örvendett. Negyed óra alatt el is készíthető, könnyed és igazán elegánsan ki is tálalható. Gyerekek kifejezetten kedvelik.
Hozzávalók 4 adaghoz:
Ropogóshoz:
- 80g víz
- 30g olaj
- 10g lisz
- zöld ételfesték
Karamellkrém:
- 15 dkg kristálycukor
- 5 dkg vaj
- 0,5 dl víz
- 1 csipet só
- 1,5 dl főzőtejszín
Corn flakeses barack
- 1 db barackkonzerv
- 5 dkg vaj
- 10 dkg corn flakes
- 1 kevéske mentalevél
- 1 db narancs és citrom
- 2 dl habtejszín
Az utóbbi időben eléggé felkapott ez a kis ropogós az ételek megkoronázásában. Igen mutatós és egyszerű díszítőelem. Gyorsan elkészül és mind természetes és mesterséges alapanyagokkal megszínezhető.
A vizet az olajjal és a liszttel alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a színezőanyagot. (Ez lehet ételfesték, vagy ha feltétlen természetes alapanyagokat szeretnénk használni, akkor készíthetünk egy fűszerolajat mentából, bazsalikomból, petrezselyemzöldből és az olaj helyett azt használhatjuk. Így zöld színű lesz. Ha sárgát/narancssárgát szeretnénk, akkor vízben áztassunk ki egy kis sáfrányt, és ha feketét, használhatunk pár csepp tintahaltintát.)
Egy teflonos serpenyőt forrósítsunk fel. Öntsük bele a színes elegyet.
Látni fogjuk, hogy a víz elpárolog, lukacsos lesz az állaga és szépen lassan elkezd megdermedni az elegy és elválik az olajtól. Ilyenkor ügyeljünk, nehogy megégjen. Ennek a sütése pár percet vesz csupán igénybe.
Ha kellően megsült a ropogós, a folyadék elpárolgott, és elvált az olajtól, egy csipesz vagy lapátkanál segítségével csúsztassuk a ropogóst egy sütőpapírra. Egy perc után teljesen megdermed és szét is tördelhetjük tetszőleges nagyságúra. Amit nem használunk fel azonnal, akár el is tehetjük száraz helyre és bármikor elővehetjük, hogy megdíszítsünk vele valami finomságot.
A karamellöntethez a cukrot karamellizáljuk meg. Óvatosan, nehogy megégjen és keserű legyen. Ha aranybarna a színe, keverjünk bele egy kis kocka vajat és öntsünk hozzá egy kis vizet és keverjük simára.
Majd csak eztán öntsük hozzá a főzőtejszínt. Alacsony lángon forraljuk kicsit vissza. Egy csipet sóval ízesítsük. Tegyük hűvös helyre meghűlni. Ezt az öntetet bármilyen süteményhez, fagylalthoz használhatjuk.
A corn flakes-et törjük kicsit össze. Reszeljünk hozzá egy citrom és egy narancs héját és aprítsunk bele egy kis mentalevelet. Keverjük össze.
A habtejszínt verjük habbá.
A barackokat cikkezzük össze. Egy serpenyőben olvasszunk meg egy kis vajat és a barackokat forgassuk meg benne. A barackcikkeket még melegen forgassuk meg a corn flakes-ben.
Igazából készen áll minden eleme a desszertnek a tálaláshoz. A kehely aljába tegyünk pár evőkanálnyi karamellöntetet. Helyezzünk rá pár cikk corn flakes-es barackot. Halmozzunk egy kis tejszínhabot a tetejére és ha szeretnénk a tetejét is megcsorgathatjuk karamellel. Megdíszítjük és fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.