A csoki mousse itthon is egyre nagyobb sikernek örvendő desszert. Elegáns és igen remek befejezése egy fő étkezésnek. Minden évszakban, minden helyzetben, minden eseményre tökéletes választás. A csokoládékrémek legnemesebbike. Ez egy klasszikus recept, amit most megosztok veletek.
Hozzávalók 5-6 adaghoz:
csokoládé mousse:
- 300 g étcsokoládé
- 45 g vaj
- 5 db egész tojás
- 120 g porcukor
- ( 1 zselatinlap)
narancsos karamell öntet:
- 50 g kristálycukor
- 1 dl 100%-os narancslé
A desszertünket kezdhetjük nyugodtan a karamell öntet elkészítésével. Ezt akár egy nappal előtte is nyugodtan elkészíthetjük. Nincs vele túl sok dolgunk.
A cukrot egy edénykében karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a narancslevet. Forraljuk 2-3 percig majd hagyjuk kihűlni. Ezt az öntetet sok más süteményhez, fagylalthoz nyugodtan felhasználhatjuk, ha megmarad. Hűtőben tárolva nagyon sokáig eláll.
A csokoládé moussenál a legelső dolgunk az, hogy a tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A porcukor felét adjuk a tojássárgájákhoz. A tojás fehérjéket kezdjük el habbá verni. Mikor már félig felvertük, adjuk hozzá a porcukor másik felét és egészen addig verjük, amíg kemény hab nem lesz belőle. Ez pár percet vesz igénybe.
A tojássárgájákat vízgőz felett a porcukor másik felével, folyamatos keverés mellett melegítsük fel kb 50 fokosra. Ezt otthon nemigazán tudja az ember lemérni. Onnan tudjuk, hogy már jó, ha elkezdet egy levegős krémmé összeállni. Legyünk óvatosak, mert ha nem kevergetjük folyamatosan, és hirtelen melegszik, a tojás összekapja magát és csomós lesz a krémünk.
Az étcsokit a vajjal olvasszuk meg. Vagy vízgőz fölött tegyük ezt, vagy mikróban. Viszont figyeljünk rá, hogy ne melegítsük túl, mert a csokit nem tudjuk majd szépen elkeverni. Annyira elég, hogy szépen megolvadjon.
A hőkezelt tojássárgájához keverjük hozzá az olvasztott vajas csokoládét.
Majd az egész krémet óvatosan keverjük hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjéhez. Ha biztosak akarunk lenni az eredményben, akkor hozzákeverhetünk még egy olvasztott zselatinlapot is, de ilyen kis mennyiségnél és ha rövid időn belül elfogyasszuk, nincs rá szükség. Tegyük a hűtőbe legalább egy fél órára, hogy kellően megdermedjen a mousse.
Az idő leteltével egy forróvízbe mártott evőkanállal, vagy fagyiskanállal formázzuk meg, és a karamellöntettel megcsorgatott tányérra szervírozzuk. Egyszerűbb megoldás az, ha a mousset hűtés előtt kelyhekbe öntjük és abban dermesszük ki. A tojásfehérje habos lazításnak köszönhetően a csokoládé íze nem torzul, és légiesen könnyű, stabil krémet kapunk.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.