Teremts igazi keleti hangulatot otthonodban! A török és görög gyorsétkezdék sokszor túl zsíros gyrosai helyett válaszd a saját készítésűt. A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre helyezik a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a hagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a dzadziki. Ha kész pitát vásárolsz, magát a gyrost nagyon gyorsan, akár húsz perc alatt összedobhatod, és máris kész az ebéd vagy a vacsora.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg filézett csirkecomb
- 2 db vöröshagyma
- 2-3 db sárgarépe
- 200 g füstölt sajt
- 2 db kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g görög joghurt
- 100 g saláta
- 4 db paradicsom
- 1 db lila hagyma
- 200 g mirelit hasáb burgonya
- 4 db kész pita
- 1 csomag gyros fűszerkeverék
- só
- bors
- 1 ek. olívaolaj
- 1 tk. borecet
A dzadziki a görög gyros egyik fő összetevője, de gyakran kínálják előételként is pitával, vagy fekete olívabogyóval.
Fő összetevője a joghurt és a kígyóuborka. A lereszelt uborkát összekeverjük a görög joghurttal, amit egy kis reszelt fokhagymával, egy csipet sóval, borssal, egy csepp olívaolajjal és egy csepp borecettel ízesítünk. Tálalásig a hűtőben tároljuk.
Egy másik fontos és igen ízletes összetevője a görög gyrosnak az a füstölt sajtos répasaláta. Ez is roppant ízletes, akár más étel mellé vagy csak előételként is frappáns megoldás lehet.
Pillanatok alatt elkészül. Nem kell mást tenni csak a répát és a füstölt sajtot lereszelni és jól összekeverni valamint egy csipet sóval megsózni. Ezt is tálalásig a hűtőben tároljuk.
A gyros fontos kiegészítő elemei elkészültek. Ha szeretnénk készíteni hozzá, akkor vegyünk fetát és keverjük azt is ki krémmé és a végén tálaljuk mellé.
A csirkecombokról szedjük le a bőrt majd tetszőlegesen csíkozzuk fel.
A vöröshagymákat aprítsuk össze félkarikára, majd egy kis zsiradékon pirítsuk le aranysárgára.
A lepirított hagymához adjuk hozzá a csíkozott combokat, fűszerezzük meg egy kevés gyros fűszerkeverékkel és pirítsuk meg.
Itt mindenki ízlés szerint pirítsa meg a húst. Van aki sültebben, van aki zaftosabban szereti enni.
Amíg pirul a hús, a zöldségeket és a salátákat nyugodtan előkészíthetjük és megtálalhatjuk. Így a végén forrón rákerül a hús és már fogyasztható is.
Süssünk hozzá egy kis hasábburgonyát és egy üres felforrósított serpenyőben vagy előmelegített sütőben forrósítsuk fel a pitát.
A pitát a gyroshoz házilag is elkészíthetjük, de manapság szinte minden nagyobb üzletben bőséges választék található. Így gyorsabb és sokkal egyszerűbb.
Ha mindennel megvagyunk, a zöldségek a tányéron, megsült a hús és a burgonya, a pita meleg, akkor befejezhetjük a gyrosztálat. Halmozzuk a zöldségek mellé a csirkecombot és a hasábot . A pitát vágjuk 4 felé és helyezzük a tál tetejére. Csorgassuk meg egy kevéske olívaolajjal és egy csipet sóval szórjuk meg.
Ha nem gyrostálra vágyunk, akár fel is csavarhatjuk pitába a street food hangulatát varázsolva otthonunkba.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.