Görög gyros otthon

Teremts igazi keleti hangulatot otthonodban! A török és görög gyorsétkezdék sokszor túl zsíros gyrosai helyett válaszd a saját készítésűt. A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre helyezik a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a hagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a dzadziki. Ha kész pitát vásárolsz, magát a gyrost nagyon gyorsan, akár húsz perc alatt összedobhatod, és máris kész az ebéd vagy a vacsora.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kg filézett csirkecomb
  • 2 db vöröshagyma
  • 2-3 db sárgarépe
  • 200 g füstölt sajt
  • 2 db kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g görög joghurt
  • 100 g saláta
  • 4 db paradicsom
  • 1 db lila hagyma
  • 200 g mirelit hasáb burgonya
  • 4 db kész pita
  • 1 csomag gyros fűszerkeverék
  • bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. borecet

A dzadziki a görög gyros egyik fő összetevője, de gyakran kínálják előételként is pitával, vagy fekete olívabogyóval.

Fő összetevője a joghurt és a kígyóuborka. A lereszelt uborkát összekeverjük a görög joghurttal, amit egy kis reszelt fokhagymával, egy csipet sóval, borssal, egy csepp olívaolajjal és egy csepp borecettel ízesítünk. Tálalásig a hűtőben tároljuk.

Egy másik fontos és igen ízletes összetevője a görög gyrosnak az a füstölt sajtos répasaláta. Ez is roppant ízletes, akár más étel mellé vagy csak előételként is frappáns megoldás lehet.

Pillanatok alatt elkészül. Nem kell mást tenni csak a répát és a füstölt sajtot lereszelni és jól összekeverni valamint egy csipet sóval megsózni.  Ezt is tálalásig a hűtőben tároljuk.

A gyros fontos kiegészítő elemei elkészültek. Ha szeretnénk készíteni hozzá, akkor vegyünk fetát és keverjük azt is ki krémmé és a végén tálaljuk mellé.

A csirkecombokról szedjük le a bőrt majd tetszőlegesen csíkozzuk fel.

A vöröshagymákat aprítsuk össze félkarikára, majd egy kis zsiradékon pirítsuk le aranysárgára.

A lepirított hagymához adjuk hozzá a csíkozott combokat, fűszerezzük meg egy kevés gyros fűszerkeverékkel és pirítsuk meg.

Itt mindenki ízlés szerint pirítsa meg a húst. Van aki sültebben, van aki zaftosabban szereti enni.

Amíg pirul a hús, a zöldségeket és a salátákat nyugodtan előkészíthetjük és megtálalhatjuk. Így a végén forrón rákerül a hús és már fogyasztható is.

Süssünk hozzá egy kis hasábburgonyát és egy üres felforrósított serpenyőben vagy előmelegített sütőben forrósítsuk fel a pitát.

A pitát a gyroshoz házilag is elkészíthetjük, de manapság szinte minden nagyobb üzletben bőséges választék található. Így gyorsabb és sokkal egyszerűbb.

Ha mindennel megvagyunk, a zöldségek a tányéron, megsült a hús és a burgonya, a pita meleg, akkor befejezhetjük a gyrosztálat. Halmozzuk a zöldségek mellé a csirkecombot és a hasábot . A pitát vágjuk 4 felé és helyezzük a tál tetejére. Csorgassuk meg egy kevéske olívaolajjal és egy csipet sóval szórjuk meg.

Ha nem gyrostálra vágyunk, akár fel is csavarhatjuk pitába a street food hangulatát varázsolva otthonunkba.

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?