Az emberek többsége fogyaszt alkoholt. Ünnepekkor, különleges alkalmakkor, örömükben vagy éppen bánatukban. Az alkoholos italok némelyike különösen jó alapanyag lehet a konyhában is. Gyakran lehet alkalmazni, és sokkal különlegesebb ételt tudunk varázsolni a segítségével. Most a sört vettem alapul. Férfiak nagy kedvence lehet ez, bár én is nagyon szeretem. Étel, élet, élvezet!…. Főzzétek és szeressétek ti is!
Hozzávalók 5 adaghoz:
- 1-1,2 kg sertés lábszár
- 2 ek. liszt
- 2 dl sör
- 2 ek. mustár
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 150 g császárszalonna
- 1 kg kelbimbó
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 2 db újhagyma
- só, bors
A malachúsokat sózzuk meg és forgassuk lisztbe. Egy felforrósított serpenyőbe öntsünk egy kevéske olajat és a húsok minden oldalát pirítsuk körbe. Nem kell készre sütni, csak körbepirítani.
A húsokat tegyük egy magasabb falu jénaiba vagy tepsibe. Vágjunk közzé pár gerezd fokhagymát, csorgassuk meg egy kis olajjal. A sör egy részével keverjük ki a mustárt folyékonyra. A maradékkal öntsük nyakon a húst és utána csorgassuk meg mustárral.
Fedjük le alaposan alufóliával és 160 fokra előmelegített sütőben süssük 2 órán keresztül.
Amíg sül a hús, elkészíthetjük a köretet. Lehet hozzá burgonyapürét, tepsis burgonyát, csicsókapürét, zellerpürét, rizst, brokkolit vagy akár hasábburgonyát is készíteni. Most egy császárhúsos kelbimbót választottam.
A kelbimbókat tisztítsuk meg. Szedjük le a csúnya külső leveleit. Egy edénybe tegyünk fel vizet forrni egy evőkanál sóval és egy csipet szódabikarbónával. HA forr a víz, akkor tegyük bele a kelbimbót. Főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le.
A császárszalonnát kockázzuk össze és egy serpenyőben pirítsuk meg. A párolt kelbimbókat forgassuk hozzá és sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Ha szeretnénk, akkor egy kevéske fokhagymát is piríthatunk alá. Pirítsuk az egészet 1-2 percig, majd amíg el nem készül a hús, tegyük félre.
A 2 óra elteltével vegyük ki a húst a sütőből és ellenőrizzük le, hogy kellően puha és omlós lett. Vágjunk le belőle egy darabot és kóstoljuk meg nyugodtan.Ha szükséges, akkor tegyük vissza a sütőbe még egy kis időre. A húst akár előző nap is elkészíthetjük. Az előkészítése gyorsan megvan és a sütőben meg elvan magának. Azalatt bármi mással foglalatoskodhatunk.
Az újhagymákat tisztítsuk meg és karikázzuk össze. A kelbimbókat halmozzuk a tányér közepére és pár szelet sörös, mustáros húst helyezzünk a tetejére. Csorgassuk meg alaposan a hús visszamaradt zaftjával és szórjuk meg egy kis újhagymával, frissítés gyanánt.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.