Sörös malacsült császárszalonnás kelbimbóval

Az emberek többsége fogyaszt alkoholt. Ünnepekkor, különleges alkalmakkor, örömükben vagy éppen bánatukban. Az alkoholos italok némelyike különösen jó alapanyag lehet a konyhában is. Gyakran lehet alkalmazni, és sokkal különlegesebb ételt tudunk varázsolni a segítségével. Most a sört vettem alapul. Férfiak nagy kedvence lehet ez, bár én is nagyon szeretem. Étel, élet, élvezet!…. Főzzétek és szeressétek ti is!

Hozzávalók 5 adaghoz:

  • 1-1,2 kg sertés lábszár
  • 2 ek. liszt
  • 2 dl sör
  • 2 ek. mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 150 g császárszalonna
  • 1 kg kelbimbó
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • 2 db újhagyma
  • só, bors

A malachúsokat sózzuk meg és forgassuk lisztbe. Egy felforrósított serpenyőbe öntsünk egy kevéske olajat és a húsok minden oldalát pirítsuk körbe. Nem kell készre sütni, csak körbepirítani.

A húsokat tegyük egy magasabb falu jénaiba vagy tepsibe. Vágjunk közzé pár gerezd fokhagymát, csorgassuk meg egy kis olajjal. A sör egy részével keverjük ki a mustárt folyékonyra. A maradékkal öntsük nyakon a húst és utána csorgassuk meg mustárral.

Fedjük le alaposan alufóliával és 160 fokra előmelegített sütőben süssük 2 órán keresztül.

Amíg sül a hús, elkészíthetjük a köretet. Lehet hozzá burgonyapürét, tepsis burgonyát, csicsókapürét, zellerpürét, rizst, brokkolit vagy akár hasábburgonyát is készíteni. Most egy császárhúsos kelbimbót választottam.

A kelbimbókat tisztítsuk meg. Szedjük le a csúnya külső leveleit. Egy edénybe tegyünk fel vizet forrni egy evőkanál sóval és egy csipet szódabikarbónával. HA forr a víz, akkor tegyük bele a kelbimbót. Főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le.

A császárszalonnát kockázzuk össze és egy serpenyőben pirítsuk meg. A párolt kelbimbókat forgassuk hozzá és sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Ha szeretnénk, akkor egy kevéske fokhagymát is piríthatunk alá.  Pirítsuk az egészet 1-2 percig, majd amíg el nem készül a hús,  tegyük félre.

A 2 óra elteltével vegyük ki a húst a sütőből és ellenőrizzük le, hogy kellően puha és omlós lett. Vágjunk le belőle egy darabot és kóstoljuk meg nyugodtan.Ha szükséges, akkor tegyük vissza a sütőbe még egy kis időre. A húst akár előző nap is elkészíthetjük. Az előkészítése gyorsan megvan és a sütőben meg elvan magának. Azalatt bármi mással foglalatoskodhatunk.

Az újhagymákat tisztítsuk meg és karikázzuk össze. A kelbimbókat halmozzuk a tányér közepére és pár szelet sörös, mustáros húst helyezzünk a tetejére. Csorgassuk meg alaposan a hús visszamaradt zaftjával és szórjuk meg egy kis újhagymával, frissítés gyanánt.

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?