Az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvendő muffin receptek sikerének titka talán az, hogy rendkívül változatos ízesítéssel elkészíthető finomságok ezek, melyekhez nem szükséges gyakorlott konyhatündérnek lenni. Egyszerűségük mellett azért is kedveltek, mert gyorsan az asztalra varázsolhatóak akkor is, ha váratlanul vendégek érkeznek és valóban minden korosztály ízlésének megfelelnek.
Hozzávalók (Kb 15 db.-hoz):
- 5 db tojás
- 5 ek. kristály cukor
- 8 ek. liszt
- 0,5 dl olaj
- 1 cs. sütőpor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 10-15 dkg fehér csoki vagy étcsokoládé
- 10-15 dkg eper
- 0,5 kg mascarpone
- 2 ek. porcukor
- díszítéshez bármi, amit szeretünk vagy épp találunk ( csokoládé dara, dekor toll, porcukor, gyöngyök stb.)
Magyarországon is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok. Ezek a formában kisült apró süremények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük.
Ez egy teljesen saját recept, ami kicsit eltér a klasszikus muffin receptektől.
A tojások fehérjéjét válasszuk szét a sárgájától. A tojássárgájákhoz adjuk hozzá a kristálycukrot, vaníliás cukrot a sütőport és egy kis napraforgó olajat. Keverjük egészen addig, amíg a cukor el nem olvadt benne. Ez a leghosszabb folyamat az egész sütikészítés alatt (kb 10 perc).
A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá, majd keverjük hozzá a tojássárgájához úgy, hogy közbe hozzákeverünk egy-egy kanál lisztet is. Egy kanál lisztet beleforgatunk, majd egy kanál tojásfehérje habot. Összesen 8 kanál lisztet. Ha elkevertük, és a csokink nem pasztillás, akkor késsel tördeljük apróra. Forgassuk bele a tésztamasszába. Tehetjük is formába a masszát és sülhet is.
A muffin sütéshez speciális muffin sütő forma szükséges, mely a háztartási boltokban és a nagyobb bevásárlóközpontokban könnyedén beszerezhető; általában 6 vagy 12 darab muffinnak helyt adó kivitelben. A formák készülhetnek alumíniumból, tapadásmentes bevonattal, illetve szilikonból. Az alumíniumformák esetében a tapadásmentes bevonat ellenére célszerű lehet papírkosárkákkal is kibélelni a muffinhelyeket, a szilikonból készült formák falára azonban egyáltalán nem tapad oda a tészta, így ezekhez nem szükséges papírkosárkákat vásárolni.
Kanállal töltsük a masszát a sütőformákba. Ügyeljünk arra, hogy nagy igyekezetünkben is csak ¾-ig töltsük meg a formát, hogy a muffinoknak legyen helyük megnőni a sütőben. A tetejére helyezzünk egy-egy cikk epret és szórjuk meg csokoládé darával, ha van. Az eper a sütés alatt szépen le fog süllyedni a muffin belsejébe. A muffinok előmelegített sütőben sütendők, 190–225 °C-on (3–5-ös fokozaton), kb 15 percig. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy a belsejük is átsült-e.
Sütés után, hagyjuk meghűlni a muffinokat. Ezalatt készítsük el a krémet hozzá. A mascarponét habverővel habosítsuk ki egy kevéske porcukorral. Ha kicsit citrusosabb ízre vágyunk adjunk hozzá pár csepp citromlevet is. Egy habzsák segítségével töltsük meg a muffin belsejét vele. a habzsák csövét föntről nyugodtan toljuk bele a muffinba és nyomjunk bele egy kevés habot. A krémmel díszítsük meg a sütemény tetejét is. A muffinok díszítése mindenki számára egyéni feladat, hisz mindenkinek más az ízlése. Tehetünk rá még egy kis gyümölcsöt, megszórhatjuk porcukorral, csokidarával, vagy karamellel.
Az elkészítési módból következően rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például aszalt- és friss gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető, és cukormázzal vagy tejszínhabbal díszített változata is ismert.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.