Tyúkhúsleves

A húsleves általában mindig jó indítója a családi ebédeknek, téli megfázáskor pedig egyenesen kötelező. Egy olyan leves ami egyaránt alkalmi, családi, meghitt és gyógyító hatású. A szakács minden szeretetét és törődését tartalmazza. Könnyen ellehet készíteni, viszont odafigyelést és türelmet igényel. Fenséges fogás.

 Hozzávalók:

  • 1 db konyhakész tyúk.
  • 5 db kg sárgarépa.
  • 2-3 db fehérrépa.
  • 1 db zellergumó.
  • 1 db karalábé.
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  •  (1 fél, kisebb fej kelkáposzta)
  • 1 csokor petrezselyem zöld vagy zeller zöld
  • 8-10 szem egész bors
  • 1 ek. só

A jól megmosott, előkészített csirkehúst tegyük fel egy fazék hideg vízbe főni. Fontos, hogy hideg legyen a víz.

Ha felforrt a víz, látni fogjuk, hogy hab keletkezett a tetején. A lángot vegyük a legkisebb fokozatra, majd egy szűrő segítségével alaposan habozzuk le. Innentől kezdve figyeljünk arra, hogy a leves csak gyöngyözve, alacsony hőfokon forrjon, különben zavaros lesz a végeredmény.

Amíg a hús fő, azalatt van időnk a zöldségeket megpucolni. Szépen tisztítsuk meg őket és vágjuk össze nagyobb darabokra. A karalábét, zellert, sárga és fehér répát félbevágjuk, a hagymát egyben hagyjuk (ha nagyobb akkor félbevágva). A hagymának csak a külső rétegét szoktam leszedni, hagyok rajta egy kis vörös héjat, mert nagyon szép színe lesz a levesnek tőle.

A lehabozott leveshez hozzáadhatjuk az egész bors szemeket és a sót. Ha a csirke már félig megfőtt, akkor hozzáadhatjuk a zöldségeket is.  Ha idősebb tyúkkal van dolgunk, az akár órákig is főhet, hogy puha legyen, ezért nem szabad már a legelején beletenni a zöldségeket, nehogy szétfőljön teljesen, mire a csirke is kész lesz.

Fontos, hogy a leves gyöngyözve főljön. Csak így kapunk csodálatosan tiszta lét a végén. Nagyjából 2,5-3 óra alatt készre fő a levesünk. Közben kóstolgassuk, sózzuk ha sótlannak tűnne. Mikor kész a leves, zárjuk el alatta a lángot.

Vegyük ki a húst, illetve a zöldségeket és szűrjük át a levest, így nem kell kerülgetni a borsszemeket sem. 🙂

Tálalás előtt ízlés szerint lehet hozzá főzni cérnametéltet, eperlevelet, csigatésztát. Kinek mi a kedvence.

Egy húsleves megfőzésekor tulajdonképpen két külön fogás készül el. A húslét fogyaszthatjuk tésztával és a főtt húst a zöldségekkel külön egy kis tormával, esetleg kenyérrel. Vasárnapok top levese.

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?