A húsleves általában mindig jó indítója a családi ebédeknek, téli megfázáskor pedig egyenesen kötelező. Egy olyan leves ami egyaránt alkalmi, családi, meghitt és gyógyító hatású. A szakács minden szeretetét és törődését tartalmazza. Könnyen ellehet készíteni, viszont odafigyelést és türelmet igényel. Fenséges fogás.
Hozzávalók:
- 1 db konyhakész tyúk.
- 5 db kg sárgarépa.
- 2-3 db fehérrépa.
- 1 db zellergumó.
- 1 db karalábé.
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- (1 fél, kisebb fej kelkáposzta)
- 1 csokor petrezselyem zöld vagy zeller zöld
- 8-10 szem egész bors
- 1 ek. só
A jól megmosott, előkészített csirkehúst tegyük fel egy fazék hideg vízbe főni. Fontos, hogy hideg legyen a víz.
Ha felforrt a víz, látni fogjuk, hogy hab keletkezett a tetején. A lángot vegyük a legkisebb fokozatra, majd egy szűrő segítségével alaposan habozzuk le. Innentől kezdve figyeljünk arra, hogy a leves csak gyöngyözve, alacsony hőfokon forrjon, különben zavaros lesz a végeredmény.
Amíg a hús fő, azalatt van időnk a zöldségeket megpucolni. Szépen tisztítsuk meg őket és vágjuk össze nagyobb darabokra. A karalábét, zellert, sárga és fehér répát félbevágjuk, a hagymát egyben hagyjuk (ha nagyobb akkor félbevágva). A hagymának csak a külső rétegét szoktam leszedni, hagyok rajta egy kis vörös héjat, mert nagyon szép színe lesz a levesnek tőle.
A lehabozott leveshez hozzáadhatjuk az egész bors szemeket és a sót. Ha a csirke már félig megfőtt, akkor hozzáadhatjuk a zöldségeket is. Ha idősebb tyúkkal van dolgunk, az akár órákig is főhet, hogy puha legyen, ezért nem szabad már a legelején beletenni a zöldségeket, nehogy szétfőljön teljesen, mire a csirke is kész lesz.
Fontos, hogy a leves gyöngyözve főljön. Csak így kapunk csodálatosan tiszta lét a végén. Nagyjából 2,5-3 óra alatt készre fő a levesünk. Közben kóstolgassuk, sózzuk ha sótlannak tűnne. Mikor kész a leves, zárjuk el alatta a lángot.
Vegyük ki a húst, illetve a zöldségeket és szűrjük át a levest, így nem kell kerülgetni a borsszemeket sem. 🙂
Tálalás előtt ízlés szerint lehet hozzá főzni cérnametéltet, eperlevelet, csigatésztát. Kinek mi a kedvence.
Egy húsleves megfőzésekor tulajdonképpen két külön fogás készül el. A húslét fogyaszthatjuk tésztával és a főtt húst a zöldségekkel külön egy kis tormával, esetleg kenyérrel. Vasárnapok top levese.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.