Panna cotta eperrel

A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet – fagylalt helyett, de bármikor remek záróakkordja egy-egy jól sikerült vendégségnek.

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 1 l főzőtejszín
  • (1 db vaniliarúd)
  • 5 dkg  vaniliás cukor
  • 30 dkg cukor
  • 12 db lapzselatin

Eperkrém:

  • 3 ek. kristálycukor
  • 0,5 kg eper

+ 0,5 kg eper a díszítéshez, körítéshez.

A tejet a tejszínnel és a cukorral, vaniliával főzzük össze. Ha felforrt, keverjük hozzá a lapzselatinokat.

A kész, zselésítővel kikevert, kicsit meghűlt krémet poharakba vagy kicsiny tálkákba kanalazzuk – attól függően, milyen formában kívánjuk szervírozni a desszertet.

A langyos panna cottat tegyük a hűtőbe, hogy teljesen kihűljenek és megdermedjenek. Addig bőven van időnk az eperöntetet elkészíteni hozzá.

Aprítsuk össze az epret. Karamellizáljunk meg egy kevéske cukrot. Öntsünk hozzá fél deci vizet. Keverjük simára vele a karamellt, majd adjuk hozzá az összeaprított epret. Főzzük fel.

Ha az eper felfőtt, vegyük le a tűzhelyről és botmixer segítségével alaposan pürésítsük össze. Hagyjuk kihűlni.

Ha a panna cotta megdermedt, a vendégek megérkeztek és már mindenki nagyon várja a finomságot, akkor vagy a kehelyben/csészében vagy tányérra, óvatosan kifordítva szervírozzuk. Csorgassuk meg az eperkrémmel, vágjunk a tetejére pár friss epret.

Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.

Jó étvágyat hozzá!

Pop Melitta.

Vélemény, hozzászólás?