A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet – fagylalt helyett, de bármikor remek záróakkordja egy-egy jól sikerült vendégségnek.
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 1 l főzőtejszín
- (1 db vaniliarúd)
- 5 dkg vaniliás cukor
- 30 dkg cukor
- 12 db lapzselatin
Eperkrém:
- 3 ek. kristálycukor
- 0,5 kg eper
+ 0,5 kg eper a díszítéshez, körítéshez.
A tejet a tejszínnel és a cukorral, vaniliával főzzük össze. Ha felforrt, keverjük hozzá a lapzselatinokat.
A kész, zselésítővel kikevert, kicsit meghűlt krémet poharakba vagy kicsiny tálkákba kanalazzuk – attól függően, milyen formában kívánjuk szervírozni a desszertet.
A langyos panna cottat tegyük a hűtőbe, hogy teljesen kihűljenek és megdermedjenek. Addig bőven van időnk az eperöntetet elkészíteni hozzá.
Aprítsuk össze az epret. Karamellizáljunk meg egy kevéske cukrot. Öntsünk hozzá fél deci vizet. Keverjük simára vele a karamellt, majd adjuk hozzá az összeaprított epret. Főzzük fel.
Ha az eper felfőtt, vegyük le a tűzhelyről és botmixer segítségével alaposan pürésítsük össze. Hagyjuk kihűlni.
Ha a panna cotta megdermedt, a vendégek megérkeztek és már mindenki nagyon várja a finomságot, akkor vagy a kehelyben/csészében vagy tányérra, óvatosan kifordítva szervírozzuk. Csorgassuk meg az eperkrémmel, vágjunk a tetejére pár friss epret.
Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.
Jó étvágyat hozzá!
Pop Melitta.